عملکرد چیلرهای جذبی
معرفی چیلر جذبی
چیلر جذبی عضوی از سیستم تهویه مطبوع می باشد که وظیفه سرد کردن ماده مبرد را برعهده دارد. چیلرهای جذبی از اجزایی به نام فن، پمپ آب، اواپراتور، کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط، مخزن، صفحه کنترل، ابزوربر و ژنراتور ساخته شده اند.
طرز کار چیلر جذبی
چیلر جذبی با تلفیق فرآیندهای مکانیکی و شیمیایی کار میکند. اما نکته قابل توجه این است که حرکات و فعالیتهای مکانیکی در چیلر جذبی بسیار محدود و تنها مربوط به پمپ و فن میشود. بنابراین بسیاری از بخشهای سیستم کار چیلر جذبی، با استفاده از فرآیندهای شیمیایی کار میکنند. این موضوع باعث میشود برخلاف چیلرهای تراکمی قطعات و بخشهای مختلف خیلی کمتر دچار خرابیهای ناشی از استهلاک قطعات بشوند. البته نگهداری و تعمیر چیلر جذبی نیز کمی پیچیدهتر و حساستر است.
به طور کلی چیلر جذبی برای فعالیت و انجام کار نیاز به یک منبع انرژی گرمایی دارد. میتوان گفت که عمل تبرید در این سیستم با ایجاد تغییرات در متغیر فشار اتفاق میافتد. در واقع ماده مبرد با فشار زیاد و به صورت مایع وارد سیستم میشود و با جذب گرمای محیط و کاهش فشار، به صورت گاز در میآید. نتیجه این فرآیند، تبرید و تولید سرماست. بر اساس گفتههای قبل استفاده از چیلر جذبی زمانی به صرفه خواهد بود، که ما یک منبع انرژی گرمایی رایگان، در حال اتلاف و یا بسیار ارزان داشته باشیم. در غیر این صورت استفاده از سیستمهای تراکمی و غیره به صرفهتر خواهد بود.
در چیلر های جذبی منبع حرارت میتواند به صورت شعله مستقیم یا غیر مستقیم آب گرم بخار و یا آب داغ باشد اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم چیلر جذبی چهار قسمت اصلی دارد. اواپراتور (تبخیرکننده)، کندانسور، ژنراتور و ابزوربر (جاذب). در چیلر جذبی همواره یک سیکل ثابت در حال جریان است. به این صورت که ماده مبرد وارد اواپراتور با فشاری در حدود یک صدم اتمسفر میشود. در این شرایط ماده مبرد تبخیر شده و این اتفاق باعث ایجاد سرما و خنک شدن آب مصرفی فنکویلها میشود. پس از آن، بخار تولید شده در اواپراتور توسط ابزوربر یا جاذب که مواد آن ترکیبی از لیتیوم بروماید (نوعی نمک) و آب میباشد، جذب شده و با کاهش غلظت، توانایی جذب آن پایین میآید. در انتهای سیکل با افزایش دما، محلول جاذب در ژنراتور افزایش غلظت مییابد و توانایی جذب آن مجدداً بالا میرود. این اتفاق امکان اجرای مجدد سیکل را فراهم میکند.
چیلر جذبی تک اثره تنها یک محفظه ژنراتور دارد. اما در مقابل، نوع دو اثره، دو محفظه ژنراتور دارد. چیلر جذبی دو اثره در دو مرحله محلول جاذب را تغلیظ مینماید. بار اول با دمای بالا و بار دوم با دمای پایین. این کار باعث میشود راندمان سیستم حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کند.
چیلرهای جذبی بسیار پرکاربرد هستند. در ایران نیز بناهای مهمی از جمله برج مسکونی تهران، برج میلاد، موزه دفاع مقدس، کتابخانه ملی ایران، ورزشگاه آزادی و مجتمع پالادیوم به این سیستم تهویه مجهز هستند. از مزایای چیلرهای جذبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- مصرف برق بسیار کمتر
۲- تولید صدا و ارتعاش بسیار کمتر
۳- عدم استفاده از مبردهای مضر برای محیط زیست
۴- امکان استفاده از انرژی گرمایی اتلافی در پروژههای صنعتی و بزرگ
مقالات سایت توسان را اینجا ببینید
توسان را در اینستاگرام دنبال کنید