چیلر هوا خنک
چیلر هوا خنک
یکی از سیستمهای سرمایشی که در ساختمانهای با کاربری مختلف به کار گرفته میشود، چیلر تراکمی هوا خنک است.
معرفی چیلر تراکمی هوا خنک
همچنین این سیستم در دستگاهها و ماشین آلات صنعتی کاربرد دارد. سیستم کار چیلر تراکمی هوا خنک چندان پیچیده نیست. به این صورت که در بخشی از دستگاه یعنی اواپراتور، گرما از مبرد اخذ و در قسمتی دیگر به نام کندانسور در جو رها میشود. اگر بخواهیم به قسمتهای اصلی چیلر تراکمی هوا خنک اشاره کنیم، باید از موارد زیر نام ببریم:
کمپرسور، موتور الکتریکی متصل به آن، کندانسور، اواپراتور، ماده مبرد یا سرد کننده، لولههای انتقال، آب و شیر انبساط.
وظیفه اواپراتور در چیلر هوا خنک گرفتن گرمای ماده مبرد به عنوان مثال آب و سرد کردن آن است. پس از آن که ماده مبرد در چیلر هوا خنک گرمای خود را از دست داد و کاملا سرد شد، وارد کویل واحدهای ساختمان میشود. وقتی کویلها سرد میشوند فن آنها روشن میگردد و هوا با کویل سرد برخورد میکند. سپس هوای سرد وارد فضای واحدها میشود. توجه داشته باشید که برای گرمایش کافی است، به جای آب سرد از سمت موتورخانه و یا پکیج آب گرم را وارد کویلها نماییم.
میتوان گفت پرکاربردترین سیستم خنککننده برای فرآیندها و دستگاههای صنعتی همین چیلر هوا خنک است. تفاوت مصارف صنعتی این چیلرها با مصرف ساختمانی و تهویه در آن است که مبرد به جای تولید هوای خنک، دستگاه یا فرآیند را خنک میکند. البته لازم به ذکر است که چیلرهایی که در صنعت استفاده میشوند، کمی مجهزتر و گرانتر هستند. چرا که ساعات مصرف آنها در صنعت، بسیار بیشتر از سیستم تهویه مطبوع است.
در مورد تفاوت سیستم هوا خنک و آب خنک برخی دچار اشتباه میشوند. گاهی این برداشت به ذهن میرسد که هرکجا کلمه هواخنک به کار میرود، یعنی چیلر هوا را خنک میکند. یا هر کجا از آب خنک یاد میشود، چیلر وظیفه خنک کردن آب را دارد؛ اما این تصور اشتباه است. تفاوت اصلی در این دو سیستم بین روش سرد کردن مبرد در کندانسور است. به طوری که اگر گرمای مبرد به وسیله فن دفع شود، چیلر هوا خنک است. همچنین اگر گرمای مبرد توسط آب گرفته شود، به آن سیستم آب خنک میگویند. تفاوت دیگر این دو سیستم در آن است که برای اجرای چیلر آب خنک، سه دستگاه پمپ آب سخت گیر و برج خنککننده نیز اضافه میشود.
۱- سیستم هوا خنک مختصرتر است، همانطور که اشاره شد، در سیستم هوا خنک برج خنککننده، پمپ آب و لولههای انتقالدهنده حذف میشوند.
۲- از آنجایی که برج خنککننده نیاز به پاکسازی دورهای دارد، هزینههای تعمیر و نگهداری سیستم آب خنک بیشتر است.
۳- در سیستم هوا خنک هزینه مصرف آب نداریم.
۴- چیلر تراکمی هوا خنک در آب و هوای مرطوب و شرجی نیز به خوبی و با راندمان بالا کار میکند.
۵- ساختار چیلر هوا خنک نسبت به چیلرهای جذبی یا سیستمهای VRF و سرمایش مرکزی سادهتر است و به کمترین حد از نگهداری نیاز دارد.
۶ . قابلیت نصب در فضای باز از دیگر مزایای سیستم چیلر هوا خنک است.
مقالات سایت توسان را اینجا ببینید
توسان را در اینستاگرام دنبال کنید