عیبیابی اصولی چیلرها
عیبیابی و تعمیرات چیلر
انواع مختلف چیلرها در فرایند تعمیر و نگهداری به صورت مستمر و منظم نیاز به عیبیابی و تعمیر دارند. در این مطلب به آموزش نحوه عیبیابی چیلرها میپردازیم.
پیشنیازهای تعمیرات چیلر
برای عیبیابی چیلرها باید به موضوعات زیر تسلط داشته باشیم:
۱- تعریف فشار و دمای اواپراتور و کندانسور
۲- نحوه پیدا کردن دمای امپراطور و کندانسور از طریق خواندن فشارهای دستگاه
۳- تعریف سوپرهیت و سابکولینگ
۴- روش اندازهگیری سوپرهیت و سابکولینگ
۵- اندازه گیری سوپرهیت و سابکولینگ برای مبردهای زیوتروپ
عیبیابی چیلرها اصولی دارد که باید قبل از شروع کار، تمامی آنها را در نظر گرفت و استفاده کرد.
۱- آموزش و درک کامل تئوری و کارکرد سیستم تبرید
۲- در اختیار داشتن وسایل کامل و دقیق اندازهگیری
۳- در اختیار داشتن مجموعه کامل کاتالوگ و اطلاعات فنی اجزای دستگاه
۴- آنالیز و تشخیص عیب با استفاده از اطلاعات و وسایل موجود
۵- رفع عیب با بالاترین سطح استاندارد
در فرایند عیب یابی و بررسی شرایط کارکرد سیستم به طور کلی سه گام اصلی را باید پیمایش کنیم. مورد اول تخمین زدن شرایط کارکرد سیستم است. این که بدانیم سیستم در چه شرایط و به چه صورتی در حال کردن است. در مرحله بعدی عیبهایی که با مشاهده عینی قابل تشخیص هستند را احصاء میکنیم. به عنوان مثال اگر جایی از سیستم نشتی دارد و یا عیبی وجود دارد که با چشم دیده میشود، تشخیص میدهیم. در مرحله سوم نیز با اتصال فشارسنجها و همچنین دماسنجها، عیبهای احتمالی را با استفاده از اطلاعات به دست آمده مانند فشارها و دماهای خوانده شده، تشخیص میدهیم.
به کنترلکننده فشار کم که حسگر آن روی خط مکش کمپرسور نصب میشود LP میگوییم. همچنین کنترلکننده فشار زیاد که حسگر آن روی خط تخلیه کمپرسور نصب میگردد را HP مینامیم. دو عامل بسیار مهمی که در مشاهدات عینی لحاظ میکنیم، تغییرات به وجود آمده بر روی نشانگرهای LP و HP است. به این صورت که همواره با افزایش فشار مکش LP، فشار تخلیه HP نیز افزایش مییابد. همچنین با کاهش فشار مکش LP، فشار تخلیه HP نیز کاهش پیدا میکند. اما باید توجه داشت که مقدار تغییرات این دو پارامتر به یک اندازه نیست. دو جمله بالا در تمامی عیوب صادق هستند.
اگر مقدار کاهش LP بیشتر از مقدار کاهش HP باشد، عیب شناخته شده به عنوان LP پایین گزارش میشود. همینطور اگر مقدار افزایش HP بیش از مقدار افزایش LP باشد، عیب ایجاد شده به عنوان HP بالا شناخته میشود.
به طور کلی به عیوبی که باعث کاهش ظرفیت برودتی به همراه کاهش فشار مکش میشوند، خطاهای LP میگوییم. این خطاها عبارتند از:
۱- کمبود ظرفیت شیر انبساط
۲- کمبود مبرد
۳- انبساط قبل از شیر در خط مایع
۴- کمبود ظرفیت اواپراتور
۵- کمبود ظرفیت کمپرسور
همچنین عیوبی که باعث افزایش فشار تخلیه میشوند را خطاهای HP مینامیم. از جمله:
۶- ازدیاد ماده مبرد
۷- وجود گازهای غیر قابل تقطیر
۸- کمبود ظرفیت کندانسور
نشانه های بروز عیب کمبود ظرفیت دستگاه انبساط میتواند موارد زیر باشد:
مایع در اواپراتور کم میشود، مقدار سوپرهیت افزایش و فشار مکش کاهش مییابند. فشار تخلیه کمی کاهش پیدا میکند، دمای گاز تخلیه از کمپرسور افزایش مییابد و کندانسور ساب کولینگ خوبی ارائه نمیکند. ظرفیت اواپراتور کم شده و اختلاف دمای ورودی و خروجی آن با کاهش کمی روبرو میگردد.
در صورتی که سیستم چیلر ما دچار کمبود مبرد باشد، نشانههای زیر بروز میکنند:
مایع در اواپراتور کم و مقدار سوپرهیت زیاد میشود. فشار مکش و فشار تخلیه کمی کاهش مییابد. دمای گاز تخلیه از کمپرسور افزایش پیدا میکند، کندانسور ساب کولینگ بسیار کمی میدهد و حباب در شیشه رویت به وجود میآید. ظرفیت اواپراتور کم شده و اختلاف دمای ورودی و خروجی اواپراتور کمی کاهش پیدا میکند.
اگر سیستم چیلر دچار انبساط قبل از شیر در خط مایع باشد، مایع در اواپراتور کم میشود. مبرد در خط مایع منبسط میشود، مقدار سوپرهیت افزایش و فشار مکش کاهش پیدا میکنند. فشار تخلیه کمی کاهش و دمای گاز تخلیه از کمپرسور افزایش مییابند. کندانسور ساب کولینگ خوبی میدهد. حباب در شیشه رویت میشود. ظرفیت اواپراتور کم شده و اختلاف دمای اواپراتور کاهش مییابد.
در صورتی که با کمبود ظرفیت اواپراتور روبرو باشیم، عوامل زیر ظهور میکنند:
مایع در اواپراتور زیاد میشود، مقدار سوپرهیت و فشار مکش کاهش مییابند. فشار تخلیه کم میشود. فشار گاز تخلیه کمپرسور زیاد شده و کندانسور ساب کولینگ خوبی ارائه میکند. اگر هوادهی کم شود دمای ورود و خروج اواپراتور افزایش پیدا میکند و اگر اواپراتور گرفته باشد، اختلاف دمای آن کاهش پیدا میکند.
نشانههای زیر برای کمبود ظرفیت کمپرسور ذکر میشوند:
فشار مکش افزایش و فشار تخلیه کاهش مییابند. آمپر نزول میکند، کندانسور ساب کولینگ خوبی انجام میدهد، مایع در اواپراتور زیاد شده و مقدار سوپرهیت کمی کاهش مییابد. همچنین ظرفیت اواپراتور کم شده و اختلاف دمای آن کاهش پیدا میکند.
در صورتی که در سیستم چیلر ماده مبرد بیش از حد موجود باشد، نشانههای زیر مشاهده میگردد:
مقدار سوپرهیت کاهش کمی پیدا میکند. فشار مکش افزایش یافته و فشار تخلیه نیز زیاد میشود. آمپر افزایش مییابد و کندانسور ساب کولینگ زیادی میدهد. ظرفیت اواپراتور کم شده و اختلاف دمای آن کاهش پیدا میکند.
برای عیبیابی وجود گازهای غیر قابل تقطیر در سیستم چیلر، باید نشانههای زیر مشاهده شوند:
مقدار سوپرهیت کاهش کمی پیدا میکند. فشار مکش افزایش یافته و فشار تخلیه نیز زیاد میشود. آمپر افزایش مییابد و کندانسور ساب کولینگ زیادی میدهد. ظرفیت اواپراتور کم شده و اختلاف دمای آن کاهش پیدا میکند.
در صورتی که با کمبود ظرفیت کندانسور روبرو باشیم، در سیستم چیلر ما مشاهدات زیر وجود خواهند داشت:
سوپرهیت کاهش کمی پیدا میکند، فشار مکش، فشار تخلیه و همچنین آمپر افزایش پیدا میکنند. کندانسور ساب کولینگ کمی داده و ظرفیت اواپراتور کم میشود. اختلاف دمای ورود و خروج از اواپراتور کاهش پیدا میکند. اگر هوادهی کم باشد اختلاف دمای کندانسور افزایش یافته و اگر کندانسور گرفته باشد اختلاف دمای آن کاهش پیدا میکند.
مقالات سایت توسان را اینجا ببینید
توسان را در اینستاگرام دنبال کنید