انواع کمپرسور چیلر
معرفی کمپرسور چیلر
کمپرسور چیلر وظیفه گردش مبرد در سیکل سرمایش را بر عهده دارد. ساخت کمپرسور برحسب نیاز، با ظرفیت و توان مشخص انجام میشود. حجم گازی که باید در کمپرسور چیلر فشرده گردد، با توجه به میزان جابهجایی کمپرسور و توان موتور الکتریکی آن تعیین و ابعادش مشخص میشود. کمپرسور چیلر به دلیل عملکرد مهم خود، حدود 30 تا ۴۰ درصد از کل هزینههای سیستم را در بر میگیرد و در تعیین ظرفیت کل سیستم سرمایشی نقش دارند. در این مطلب به معرفی انواع کمپرسورهای چیلر و بررسی آنها میپردازیم.
نقش کمپرسور در سیستم سرمایشی
چیلرها انواع مختلفی دارند و یکی از اجزایی که سبب این تفاوت میشود، بخش کمپرسور است. انواع کمپرسور چیلر با توجه به ظرفیت مورد نیاز دستگاه، شرایط اقلیمی و میزان راندمانی که از آن میخواهیم، ساخته میشود. انواع کمپرسور چیلر را میتوان در ۵ دسته جای داد، که از نظر ساختار و نحوه تراکم ماده مبرد با یکدیگر متفاوت هستند. این تفاوتها باعث میشود که هر یک برای نصب بر روی سیستمی خاص مناسب باشند و کارایی دستگاه را به حداکثر برسانند؛
۱- کمپرسور اسکرال (حلزونی)
۲- کمپرسور اسکرو (مارپیچ)
۳- کمپرسور پیستونی (رفت و برگشتی یا ضربهای)
۴- کمپرسور سانتریفیوژ (گریز از مرکز)
۵- کمپرسور توربوکر (بدون روغن)
یکی از پرکاربردترین کمپرسورها در مصرف خانگی و صنعتی کمپرسورهای اسکرال هستند. این کمپرسورها از دو بخش ثابت و متحرک تشکیل میشوند. سیستم کار این کمپرسورها به این صورت است که مبرد زمانی که وارد آنها میشود، در قسمت متحرک دستگاه به حرکت در میآید و سپس دور بخش ثابت کمپرسور گردش میکند. این سیکل آن قدر ادامه پیدا میکند تا مبرد متراکم شده و دمای آن به اندازه کافی افزایش پیدا کند. کمپرسورهای اسکرال معمولاً برای سیستمهای تهویه مطبوع با ظرفیتهای پایینتر مانند مینی چیلرها استفاده میشوند. ظرفیت توصیه شده آنها بین ۳ تا ۱۲۰ کیلو وات است. همچنین میشود برای سیستمهای با ظرفیت بالاتر از کمپرسورهای اسکرال به صورت ترکیبی بهره برد تا در صورت خرابی یکی از کمپرسورها، سیستم چیلر متوقف نشود.
ایجاد صدای بسیار کم
مصرف انرژی پایین به دلیل جریان یکنواخت مبرد
قیمت پایینتر
بخش های متحرک کم و خرابی کمتر
طراحی و ساختار ساده و سرویس با هزینه کمتر
امکان استفاده به همراه موتورهای اینورتر
کمترین نیاز به تعمیر و میزان خرابی
مناسب برای مینی چیلرها
طول عمر بالاتر
امکان بازگشت مایع تقریباً صفر
کمپرسور اسکرو با نام مارپیچ نیز معرفی میشود. این دستگاه دارای دو بخش مارپیچی است که با آن روتور نیز میگویند. طرز کار کمپرسور اسکرو به این صورت است که دو بخش مارپیچ یا همان روتورها روبروی هم قرار گرفتهاند و در زمانی که مبرد وارد دستگاه میشود، با حرکت خود آن را فشرده و متراکم مینمایند. معمولاً استفاده از این نوع کمپرسور در سیستمهای با ظرفیت بالا رایج است؛ استفادههایی که از مصرف خانگی بزرگتر هستند. کمپرسور اسکرو نگهداری و روغن کاری زیادی نیازمند است، راندمان آن بالاتر بوده و هزینههای انرژی مصرفی را کاهش میدهد. معمولاً از این کمپرسور در چیلرهای با ظرفیت ۴۰ تا ۱۲۰ تن تبرید استفاده میشود.
امکان جریان یافتن پیوسته مبرد
میزان صدا و لرزش کم
ابعاد و اندازه کوچک
بازدهی مناسب در ظرفیتهای بالا
امکان استفاده طولانی و بدون افت عملکرد
طول عمر بالا
کمپرسور پیستونی کاربرد وسیعی در صنعت تهویه مطبوع و سرمایش دارد. این کمپرسورها معمولاً در سیستمهای ظرفیت بالا استفاده میشوند. شاید بتوان گفت جزء قدیمیترین کمپرسورها هستند. میزان آسیبپذیری این کمپرسورها بسیار کم است و مقاومت خوبی در برابر فشار و دمای بالا نشان میدهد. طرز کار کمپرسورهای پیستونی به این صورت است که با ورود مبرد، پیستونها به صورت رفت و برگشتی حرکت کرده و آن را فشرده میکند. این دستگاهها در سه نوع بسته، نیمه بسته، و باز تولید میشوند.
ساختار ساده
تعمیرپذیری مناسب دستگاه
قابل استفاده در سخت ترین شرایط آب و هوایی
مناسب برای آب و هوای شرجی
قیمت مناسب
مناسب برای ظرفیتهای پایین و بالا
کمپرسورهای گریز از مرکز یا سانتریفیوژ دارای ۳ قسمت پروانه، پوسته و شفت هستند. در بررسی طرز کار این کمپرسورها میبینیم زمانی که مبرد به بخش مرکزی دستگاه وارد میشود، پروانه با حرکت خود آن را به اطراف پرتاب میکند. در این سیکل نیروی گریز از مرکز سبب فشرده شدن مبرد است و آن را برای رسیدن به شیر انبساط و مرحله بعدی سیکل تبرید مهیا مینماید. کمپرسورهای سانتریفیوژ برای سیستمهای با فشار بالا و عملکرد مداوم مناسب هستند. ابعاد این دستگاهها کوچک است و سر و صدای کمی دارند.
ابعاد کوچک
کم بودن خرابی و نیاز به تعمیر
راندمان بسیار بالا در حالت پرفشار
صدا و لرزش بسیار کم
کارایی در ظرفیتهای بالا
هزینه سرویس و نگهداری پایین
کمپرسور توربوکر در واقع یکی از انواع کمپرسورهای سانتریفیوژ اما با فناوری برتر میباشد. این کمپرسور نیاز به روغنکاری ندارد. شیوه کار کمپرسورهای توربوکر با ایجاد میدان مغناطیسی و بدون تماس پروانه دستگاه با یاتاقانها میباشد. این دستگاهها قابلیت استفاده از موتورهای اینورتر را نیز دارند و با تولید صدای بسیار کم، راندمانی بالا ارائه میکنند.
ابعاد و اندازه بسیار کوچک
نصب سادهتر
حذف روغن و روغنکاری
راندمان بالاتر
سر و صدای بسیار ناچیز
طول عمر بالا
قابلیت نصب موتورهای اینورتر