اواپراتور چیلر
اواپراتور چیلر چیست؟
اواپراتور دستگاهی است که به عنوان تبخیر کننده در سیستم چیلرها استفاده میشود. نام واقعی اواپراتور از لغت انگلیسی Evaporate با معنی بخار گرفته میشود. وظیفه این دستگاه تبدیل سیال یا مبرد از حالت مایع به گاز است. معمولاً در سیکل تبرید، اواپراتور بعد از شیر انبساط قرار میگیرد. در این مطلب به معرفی و بررسی اواپراتور چیلرها پرداختیم.
طرز کار اواپراتور
انواع اواپراتور دارای لولههای پر پیچ و خمی هستند. طرز کار اواپراتور به این صورت است که مبرد با عبور از شیر انبساط و در حالی که فشار بسیار پایینی دارد، وارد لولهها میشود. در این مرحله، سیال درون اواپراتور، گرما را از هوا یا ماده اطراف لولهها جذب کرده و تبخیر میشود. این اتفاق، بخش پایانی سیکل تبرید است و کار سرمایش را تکمیل میکند.
اواپراتورها در صنعت به دو روش مختلف استفاده میشوند. در حالت اول که به عنوان کارکرد اصلی اواپراتور در چیلرها ذکر کردیم، این دستگاه به عنوان تبخیرکننده سیال درون لولهها استفاده میگردد. اما در روش دوم، عملکرد اواپراتور به این صورت است که حرارت را از سیال اطراف کویل جذب کرده و موجب سرد شدن آن میشود. در نتیجه سرما سازی از طریق سیال اطراف کویل صورت میپذیرد.
اواپراتور به عنوان تبخیر کننده
اگر دستگاه اواپراتور به عنوان تبخیرکننده در سیکل قرار دارد، سیالی که قرار است تبخیر شود، وارد لوله ها میشود و در فشار بیشتر از اتمسفر و گرفتن حرارت از سیال داغ اطراف کویل، تبخیر میگردد. این نوع، کاربرد گستردهای در صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی و هر نوع کاربرد صنعتی دیگری دارد.
اواپراتور به عنوان دستگاه سرمایشی
وظیفه اواپراتور می تواند سرمایش باشد. در واقع با جاری کردن سیال مبرد مانند گاز فریون R22 یا R407C و… درون لولهها و جاری کردن هوا توسط فن (در نوع فن دار) یا آب (در نوع پوسته و لوله) توسط پمپ، مبرد در دمای معمولی محیط و در فشاری کمتر از فشار اتمسفر، گرمای هوا یا آب را جذب کرده و درجه حرارت هوا یا آب را کاهش میدهد. علت کم کردن فشار مبرد جاری در کویل این است که مبرد این خاصیت را دارد که در فشارهای کم با گرفتن حرارت از سیالی با دمای محیط (مثل آب یا هوا) تبخیر گردد. اگر مبرد با گرفتن حرارت از هوا، آن را سرد کند، میتواند به عنوان اواپراتور سردخانه یا هواساز سرمایشی استفاده گردد.
عملکرد اواپراتور تحت تاثیر سه عامل مهم قرار دارد که در طراحی آن همواره مد نظر قرار می گیرند:
۱- افت فشار
فضای کافی برای گردش سیالات مورد نیاز است تا افت فشار در ورودی و خروجی اواپراتور زیاد نباشد.
۲- اختلاف دما
سیالات درونی و بیرونی کویل باید به اندازه کافی اختلاف دما داشته باشند تا مایع درون کویل به طور کامل تبخیر شود.
۳- نوع سیالات
تاثیر مستقیمی بر انتخاب جنس کویل و میزان سطح آن برای رسیدن به مقدار تبخیر مورد نظر میگذارد.
عواملی که موثر بر روی قیمت اواپراتور چیلر هستند، به شرح زیر است:
نوع مبرد
ظرفیت برودتی
مدار بندی
ضخامت لولههای مسی
نوع اواپراتور
نوسانات ارزی
شرکت سازنده اواپراتور
مقالات سایت توسان را اینجا ببینید
توسان را در اینستاگرام دنبال کنید